NYHET Yoga Nidra ht- 22

Yoga nidra – en guidad meditationsteknik som går ut på att låta kroppen få slappna av på djupet, medan sinnet är vaket och fokuserat och som kan bidra till minskad stress och bättre sömn. 

Vad är yoga nidra?

Yoga nidra är en guidad meditationsteknik som även kallas yogisk sömn och som utförs liggandes i savasana, död mans position. Yoga nidra hjälper oss att hitta en total djupavslappning som kan bidra till att lösa upp mentala och fysiska spänningar. På sanskrit betyder nidra sömn och yoga nidra kallas ofta den sömnlösa sömnen då vi tas in i ett tillstånd mellan vakenhet och sömn där kroppen går in i en djup form av avslappning. 
Tillståndet kallas hypnogogiskt tillstånd eller alfatillstånd. Detta kraftfulla tillstånd kan användas för många olika syften som inkluderar djupavslappning, frigörande av minnen som fastnat i vårt undermedvetna, och medvetna, samt skapa ett ökat tillstånd av medveten närvaro. Genom denna ”yogiska sömn” vill vi försätta kroppen i ett tillstånd av sömn, medan sinnet behålls fokuserat och vaket.

I mer avancerad yoga nidra-praktik kan utövarna gå in i en djupare sömn och ändå behålla sin fulla uppmärksamhet. Yogis kallar detta tillstånd “superconscious”, en hög form av medvetenhet. Här integreras vakenhet, drömmar och djup sömn genom bibehållen uppmärksamhet i samtliga tre av dessa tillstånd och kopplar därigenom på vårt medvetande, undermedvetande och omedvetna.

Hur fungerar yoga nidra? 

I yoga nidra används nyasa för att skapa en rotation av sinnet. Därigenom flyttas fokus och medvetande runt i kroppen i en särskild ordning för att skapa en cirkel av energi genom hjärnan. Detta tillåter vårt sinne att vila och därigenom gå in i det fullständigt avslappnade tillståndet. Även olika visualiseringstekniker används för att gå in i den yogiska sömnen.
Det som är genomgående för all praktik av yoga nidra är kroppsscanning, eller att flytta vårt medvetna in genom kroppen. Hur detta genomförs ser olika ut i olika traditioner och skolor. 

Fördelar med yoga nidra

  • Många upplever nästan omedelbara fysiska fördelar såsom minskad stress och bättre sömn.
  • Ger dig en total djup avslappning som släpper mentala och fysiska spänningar.
  • Kan användas för att somna eller för att få återhämtning vid förlorad sömn.
  • Ger ökad koncentration genom att vårt sinne blir avslappnad och därmed ökar vårt fokus.
  • Enkelt att utföra, även för den som har problem att hålla en sittande meditationsställning.
  • Tillåter dig att gå på djupet av dig själv och bli mer trygg.

När passar yoga nidra ?

Yoga nidra passar för alla som vill komma ner i varv, slappna av och skapa en bra balans i kropp och själ.

Karin Friberg

Besöksadress

Landshövdingevägen 8
(ingång runt hörnet ner i källaren)
26252 ÄNGELHOLM

Kontakt

0730 304 305
karin@omtanka.com